Een Scoutinggroep is opgebouwd uit verschillende leeftijdsgroepen, speltakken genoemd. Bij Scouting zijn er vijf van deze speltakken: bevers (5-7,5 jaar), welpen (7,5-10,5 jaar), scouts (10,5-14,5 jaar), explorers (14,5-18 jaar) en de roverscouts (18-21 jaar). Om de fantasie van kinderen te stimuleren, spelen de jongste speltakken in een thema. Iedere speltak komt één keer per week samen; dit heet een ‘opkomst’. Bij de Shawano’s hebben we de volgende speltakken:

Bevers

Bevers3

‘Bevers’ zijn jongens en meisjes van 5 tot 7,5 jaar. Een groep bevers wordt een ‘kolonie’ genoemd. Bij de bevers spelen de kinderen met elkaar en doen ze leuke activiteiten in de natuur. Ze gaan samen met Stuiter, de hoofdpersoon in dit thema, op bezoek in het fantasiedorp Hotsjietonia. Dit is een gezellig dorp met veel verschillende bewoners, zoals Keet en Fleur Kleur, Professor Plof en Bas Bos. Er gebeurt altijd wel wat in Hotsjietonia!

Welpen

Welpen3

Jongens en meisjes van 7,5 tot 10,5 jaar zitten bij de speltak Welpen. Een groep welpen wordt ook wel een horde genoemd. Ze spelen samen in de jungle met Mowgli en Shanti. Daar beleven ze allemaal leuke avonturen. Zo speuren de welpen door de natuur, knutselen ze er op los en zijn ze vaak buiten aan het spelen.

Bij een deel van deze activiteiten kan ook een insigne verdiend worden. Ook gaan de welpen in de zomer een week op kamp in een ander clubhuis in Nederland.

Verkenners (Scouts)

Verkenners3

Na vier jaar welpen is het tijd voor een nieuwe uitdaging; die krijgt uw kind bij de speltak ‘scouts’! De scouts zijn meiden en jongens van 10,5 tot 14,5 jaar. Een groep scouts heet een ‘troep’. Leuke spellen doen, je eigen film opnemen, primitief koken of het lopen van tochten; bij de scouts doe je het allemaal!

Bij de scouts gaat het vooral om het werken in ‘patrouilles’; dit zijn de groepen waarin de scouts binnen de troep zijn opgedeeld. Bij de scouts leer je van alles, niet alleen van de leiding, maar ook van de oudere kinderen in de groep. Ook is het mogelijk om binnen de patrouille patrouilleleider of assistent-patrouilleleider te worden, een kind krijgt dan net zoals bij de welpen wat meer verantwoordelijkheid. Uitdaging en samenwerking staat centraal bij deze speltak.

Rowans (Explorers)

Rowans1

Rowans zijn jongeren van 14,5 tot 18 jaar; een groep rowans wordt een ‘afdeling’ genoemd. Rowans verzinnen en organiseren hun activiteiten zelf en organiseren zelfs hun eigen zomerkamp (expeditie). De mogelijkheden zijn eindeloos: rowans gaan op overlevingskamp, vlot varen, fietsen in de Ardennen of ze nemen deel aan landelijke of internationale activiteiten of kampen. De begeleiding motiveert, inspireert en ondersteunt de rowans waar nodig, maar het meeste doen ze zelf.

Stam en Stampij (Plusscouts)

Stam

Leden van 18 jaar en ouder zijn bij ons ‘stam’; en organiseren zelf hun activiteiten en programma’s. Een deel van de stam is ook nog leiding bij een van de speltakken. Daarnaast hebben de oudere leden (25+) nog een aparte stam, de stampij.

Privacy